Les begudes energètiques no formen part d’un bon esmorzar

18 05 2012

La societat actual ens ha portat a fer una vida “fast”, “fast”, “fast”, sovint no tenim temps d’aturar-nos un moment per fer coses tant importants a la nostra vida com és parlar amb els nostres fills, germans o família. Fins i tot en molts casos hem deixat d’esmorzar junts, o fins i tot hem arribat a no menjar res fins a mig matí, ja sigui per que no tenim temps, ja sigui per la gran frase “no m’entra res”.

De tots és sabut de la importància d’una alimentació equilibrada pel bon desenvolupament del nostre cos i el bon rendiment.D’aquesta alimentació podríem dir allò de que ”hem d’esmorzar com a reis, dinar com a prínceps i sopar com a pobres”. S’ha de tenir en compte que quan ens aixequem de dormir hem estat una mitja de 8 hores sense ingerir cap aliment i és per això que hem de recarregar energia. Així doncs, el nostre esmorzar ha de ser equilibrat en hidrats de carboni i proteïna per tal de que funcioni el nostre cos i el nostre cervell.

Us posem alguns exemples d’esmorzars que serien adeqüats:

  • Suc de taronja, una torrada (millor integral) i un tall de pernil dolç o salat i un iogurt.
  • Un kiwi, i una llet amb cereals, un entrepà a mig matí.

De fet és important tenir en compte prendre una fruita, un lacti, hidrats de carboni (no en gran quantitat) i una proteïna. Dieta mediterrània, vaja! Però… atenció amb la ingesta de moltes barretes energètiques, que contenen massa sucre i hidrats de carboni!

Tanmateix hi ha molts joves que prenen begudes energètiques tipus red-bull, monster o similar que substitueixen per un bon esmorzar, o que fan servir en qualsevol moment del dia per haver-se deixat convèncer per la publicitat, on es destaca la millora del rendiment físic, la concentració o simplement el “subidón”. Hem de pensar que aquestes begudes estan pensades per adults que han de fer un exercici intens i/o aguantar grans esforços.

QUE SÓN EN REALITAT AQUESTES BEGUDES?

La majoria contenen carbohidrats, glucosa, sacarosa, cafeïna, guaranà, ginseng, taurina, creatina, etc, substàncies estimulants, que acceleren la producció d’adrenalina, són diürètics, augmenten la pressió arterial, etc. En alguns casos, com el de la taurina (que regula la sal i el sucre durant l’exercici físic), si es combina amb cafeïna pot afectar al sistema nerviós. Els efectes es mantindrien de dos a vuit hores després del seu consum en funció de la susceptibilitat de la persona o de l’edat.

Així doncs els símptomes poden ser intoxicació, mal de caps, dilatació de pupil·les, taquicàrdia, nerviosisme, hiperactivitat, vòmits, etc., que poden empitjorar si es combina amb el consum d’alcohol o drogues.

En aquest moment aquest consum és habitual entre joves de 12 a 16 anys per allò de fer-se grans, sense conèixer les conseqüències que pot tenir, de fet al nostre país no està prohibit per la llei però si que no és aconsellable. I si ja de grans volem prendre s’han de tenir en compte unes advertències importants.

En definitiva: es pot escollir el que es pren, però millor no perdre el control!

Font: http://blog.openstudy.com/2010/04/28/5-tips-to-eat-right-during-exams/


Accions

Information

Deixa un comentari